Ob nakupu nad 100 € je poštnina brezplačna
0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni

Zgodovina podjetja STUDIO 49

Začetki STUDIA 49 segajo veliko dlje, kot bi si mislili glede na leto ustanovitve leta 1949. Carl Orff, ki bo vedno ostal neločljiv del zgodovine našega podjetja, je v svojem govoru na slovesnostih ob odprtju novega podjetja povedal o svoji prvi izkušnji s ksilofonom. Opisuje, kako je leta 1928 od prijateljev prejel "kafirski klavir" - v tistem času običajna jezikovna raba -, ki mu ga je dostavil mornar iz Kameruna. To je bil nekakšen ksilofon, narejen iz majhne pravokotne škatle, na kateri so bile še vedno natisnjene besede "10000 Bretterstifte" (leseni žebljički). Instrument je imel na odprti strani pritrjenih deset palic, ki so bile med seboj povezane z vrvico. Igralo se je samo z eno paličico in po besedah Carla Orffa je imelo neverjetno dober zvok. Našel je model za svoje delo.

Od tega tako imenovanega "Kaffir-Piano" do ksilofona in še dlje do razvoja drugih tolkal s črtami je bila še dolga pot.

Izvor instrumentov

ORFF-SCHULWERK Izvor instrumentov

Orffov instrumentarij je pomembna in vsestranska zbirka nezapletenih instrumentov, ki jih je enostavno igrati, razvitih za poživitev poučevanja glasbe z lastnim svobodnim in ustvarjalnim ustvarjanjem glasbe . Glockenspiels, ksilofoni in metalofoni so bili oblikovani glede na eksotične inštrumente. Orffov inštrumentarij je pomembna in vsestranska zbirka nezapletenih in preprostih za igranje inštrumentov, razvitih za poživitev poučevanja glasbe z lastnimi in srednjeveškimi inštrumenti.

Šolo Gunther v Münchnu sta leta 1924 ustanovila Dorothea Gunter in Carl Orff za poučevanje gimnastike, glasbe in plesa. Razvoj Orffovih inštrumentov je izhajal iz Orffovega dela v šoli in njegovega prepričanja o tesni povezanosti glasbe in giba. Najbolj dragoceno je bilo pripravljalno delo Karla Maendlerja, münchenskega graditelja inštrumentov, ki je razvil inštrumente, ki se do takrat niso pogosto uporabljali. Njegovo navdušenje in začetne poskuse je STUDIO 49 leta 1949 v tesnem sodelovanju s Carlom Orffom še dodatno izpopolnil in razvil. Inštrumenti so glede na konstrukcijo, tehniko igranja in uporabo razdeljeni na: taktna in enotaktna, nameščena na resonančni škatli (Klangbausteine), glasbila z napeto kožo in ritmična glasbila. Glasbila s prečkami, uporabljena v Orff-Schulwerku, izvirajo iz jugovzhodne Azije.

V Afriki najdemo ksilofone drugačne strukture, čeprav so verjetno sorodni azijskim. Ksilofon je svoje mesto v Evropi našel okoli 15. stoletja. Prvotno je bil zgrajen iz ohlapnih lesenih palic, položenih na kup slame in imenovanih "Strohfiedel". Dolgo časa je bila štirivrstna trapezasta postavitev taktov značilna za orkestrske inštrumente. Mnogo kasneje ga je nadomestil inštrument, ki izvira iz Amerike, zgrajen v dveh vrstah s cevastimi resonatorji. To je neposreden razvoj afriškega "kalabaškega ksilofona", ki so ga v Ameriko prinesli afriški sužnji. Druge primitivne oblike, ki so vplivale na tiste, ki se danes uporabljajo na pedagoških področjih, so ksilofoni "zibelke" z Balija, Burme, Jave in Tajske. Palice teh glasbil ležijo ali visijo v vrsti na resonančnih škatlah v obliki zibelke.

Kovinski instrumenti , pogosto imenovani glockenspiels, so le nejasno podobni tistim, ki so se uporabljali v srednjem veku, čeprav se je način ustvarjanja zvoka ohranil. Zvonovi, prvotno izrezljani iz lesa ali narejeni iz posušenih sadnih lupin, verjetno predhodniki majhnih zvončkov iz upognjenega železa iz Azije in Afrike, so danes kovani in uliti. V 13. stoletju so se razvili mehansko udarjeni glockenspiel in nekoliko kasneje stolpni zvonovi (carillon). Ime glockenspiel je dobilo glasbila s kovinskimi palicami, ki izvirajo iz Jave.

Metalofoni z bronastimi ploščicami so bistveni element različnih indonezijskih tipov Gamelon. Gamelon je orkester, sestavljen iz ksilofonov, metalofonov, različnih velikosti gongov in bobnov.

Danes je metalofon instrument s palicami iz lahke kovine. Ima značilen globok, gladek in dolgotrajen zvok v nasprotju s srebrno zvenečim glockenspielom, ki ima palice iz posebnega legiranega jekla.

Kožna glasbila , predvsem bobni, izvirajo iz dežel, kjer jih prebivalci uporabljajo skoraj izključno v magične in kultne namene. To se med drugim kaže v vrsti bobna in njegovem okrasju. Slikovne upodobitve različnih vrst bobnov v visoko razvitih zgodnjih civilizacijah najdemo predvsem v Egiptu. V Evropi so se v zgodnjem srednjem veku pojavili enojni in dvoglavi bobni v okroglih in oglatih oblikah. Bobni, na katerih je mogoče kožo zategniti z vrvico, napeto med dvema okvirjema (podobno afriškemu bobnu "peščene ure") in tudi timpani so verjetno prišli v zahodni svet zaradi križarskih vojn.

Orffov instrumentarij vsebuje veliko vrst bobnov in tamburin, bas bobnov in manjših bobnov ter številne modele timpanov.

Najpomembnejši ritemski instrumenti so naslednji:

Cimbale izvirajo iz primitivnega azijskega izvora in so jih kulturno elitni ljudje uporabljali kot verske kultne instrumente.

Trikotnik je prišel v Evropo skupaj s činelami in bas bobnom preko turške janičarske ali vojaške glasbe v 18. stoletju.

Leseni bobni različnih vrst sodijo v inštrumentarij mnogih domorodcev. Majhni visoki leseni bobni so prevladovali v tradicionalni gledališki glasbi Kitajske in Japonske, bogati s tolkali, medtem ko so špranjske bobne našli predvsem v Afriki, ki so jih uporabljali kot "govoreče bobne" za širjenje novic.

Majhni leseni bloki z eno ali dvema odprtinama so postali znani po jazzovskih zasedbah. Tempeljski bloki v skupinah po pet, nameščenih na enem stojalu, izvirajo iz Koreje. Palice , domače ritmične inštrumente iz trdega lesa (predvsem rožnega lesa) so poznali tako na Daljnem vzhodu kot v Afriki. V latinskoameriški ljudski in plesni glasbeni tradiciji so postali znani kot klave, kjer so se hitro razširili.

Kastanjete , podobne činelam za prste, znane tudi kot "Tanzcinellen", najdemo v prejšnjih časih, kot je razvidno iz številnih upodobitev v starodavni umetnosti. Verjetno so azijskega izvora. .

Številni drugi inštrumenti, predvsem tisti, ki so bogati z latinskoameriškimi tolkali, kot so maracas, guiro, kravji zvonci, agogo in drugi, odpirajo Orffovemu instrumentariju dodatne zanimive tone.

Izdelki blagovne znamke Studio 49

Vsi izdelki blagovne znamke
Priljubljene
Vaše priljubljene so prazne